ТОП НОВИН

Суші-«шуба», торт з мандаринок та інші секрети шеф-кухаря

Пограємося в асоціації? Називаємо перше, що спадає на думку, коли чуєш фразу «новорічний стіл». Поїхали: олів’є, «шуба», мандарини, шампанське.

 

Не знаю, як у вас, а в автора цих рядків вийшло саме так. І саме це, скоріш усього, бачитиму на святковому столі за кілька днів.  

 

Але ж завжди від свята чекаєш чогось нового!.. І водночас від традицій відходити – ніяк. Як бути?

 

Все просто: підходити до звичних страв з креативом і не боятися експериментувати!  

 

Саме це я зрозуміла, поспілкувавшись із шеф-кухарем луцького «Ring Dj Cafe» Олександра Лисика.

 

 

Отож далі – поради від майстра.

 

Оселедець під шубою

 

Навіть найбільш звичайні страви, які давно всім «приїлися», можна подати по-новому. Наприклад, я усім знайомий «оселедець під шубою» перетворив на «шубу в норі з текстурованим буряковим та морквяним пюре».

 

Берете сушені листкові морські водорості, картоплю, оселедець, моркву, буряк і  майонез.

 

Майонез краще зробити домашній, і оселедець теж самому засолити – так буде значно смачніше. Звісно, якщо в того, хто готує, є, як то кажуть «час і натхнення».

 

Варені моркву і буряк тремо на тертці. І викладаємо це на лист водоростей рівномірними шарами, як на звичайний салат.

 

Далі все згортаємо, і ріжемо, як на суші.

 

На смак як звичайний салат, однак на вигляд – такі собі вишукані «українські» суші.

 

 

У нас в «Ring Dj Cafe» ми цю страву ще прикрашаємо  текстурованим пюре із моркви та буряка. На перший погляд щось дуже незвичне, однак на практиці все дуже просто. Для цього потрібно відварити буряк, моркву, зцідити воду, додати вершкове масло, сіль, перець, трішки вершків. До буряка можна ще додати трохи орегано. Усе це все збивається в однорідну масу, викладається на тарілку, та за допомогою рельєфних форм робиться «текстурним», тобто набуває красивої хвилястої форми,

 

Салат «Олів’є»

 

Можна просто приготувати салат «Олів’є» за класичним «радянським» рецептом, але додати  м’ясо перепілки та шийки рака – такою стравою ви точно усіх здивуєте.

 

До речі, до цього салату не раджу використовувати консервований горошок. Краще використовувати свіжозаморожений: смак у такого набагато кращий, природніший.

 

До речі, для своїх страв продукти завжди купую на базарі – набагато більше шансів, що там я куплю їх свіжими та якісними. Не люблю купувати в магазинах. Завжди намагаюся купляти продукти на ринках. І такої думки додержуються багато відомих кухарів.

 

Мандарини

 

Дуже смачний мандариновий торт «Пташине молоко», яке ми готуємо у «Ring Dj Cafe». Цей торт я зробив за класичним рецептом, який дуже довго приховувався, тільки у крем додав мандаринову цедру. Таку ж цедру додаю у бісквіт, а разом з нею - шматочки мандаринок. Бісквіт випікаю, промочую сиропом із води, мандарину, меду та мадери.

 

Дуже смачний десерт, зараз його у нас дуже часто замовляють.

 

«Конячі» рецепти

 

2014-й – рік коня. Тому, якщо говорити про якісь «тематичні» рецепти, то не вигадаю нічого іншого, як приготувати страву з самого коня J . Тобто з в’яленої конини. Тільки цей продукт дорогий і його важко дістати. З нього можна приготувати салат, або просто подати як закуску.

 

Але не варто зупинятися на рецептах з конини. Що люблять коні? Правильно -  овес! Тому вівсяне печиво – дуже доречний десерт. І тут можна «розійтися»: горішки, шоколад, імбир – чого тільки не додають у таке печиво!

 

Рецептів вівсяного печива є дуже багато. І як саме ви приготуєте цей десерт, залежить від ваших смаків.(наприклад на фото - вывсяне печиво з гарбузом)

 

 

Якщо вже ми говоримо про десерти, то варто подумати про те, аби їх тематично прикрасити – ялинками або сніжинками із шоколаду та карамелі. Робляться вони дуже-дуже просто. Розтоплюєте шоколад на водяній бані і на пергаментному папері вимальовуєте ялинки чи сніжинки, потім в холодильнику остуджуєте і вуаля – прикраса готова. Це ж саме можна зробити і з карамелі.

 

*   *   *

 

Щодо основної страви на святковому столі, то шеф-кухар «Ring Dj Cafe» пропонує приготувати картопляний рулет. Для цього смажите картоплю із грибами (краще білими), додаєте сіль, перець за смаком, різні приправки, трішки охолоджуєте і викладаєте на листкове тісто. Тісто із картоплею згортаєте у рулет, змазуєте яйцем та запікаєте до готовності.

 

…Але найсмачнішим на власному сімейному святковому столі професійний шеф-кухар Олександр Лисик все ж вважає салат «Ромашку», який готує йому дружина. «Я стільки смачних речей перепробував. І тут здається звичайний салат, але він мені такий смачний…», - зізнається кухар.

 

Записала Юлія Стасюк

поділитись у соціальній мережі: